Halloween u nás i ve světě. Taky dlabete dýni?

Zveřejnil dne

Halloween, jehož název je odvozen od „All Hallows' Eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“, se slaví 31. října. Pochází z Irska, kde se v tento den slavil Samhainneboli pohanský svátek, který oslavoval konec léta a prolínal se při něm svět živých a mrtvých.

V noci Samhain probíhaly bujaré oslavy, všude hořely obrovské ohně, lidé si na sebe navlékali masky a převleky, aby se chránili proti zlým duchům. Věřili, že duchové zemřelých mohli být tuto noc buď nápomocní přátelům nebo nepřátelům škodící. Ohně měly duším zemřelých svítit na cestu do světa. Za úsvitu bůh mrtvých duše zemřelých odvedl zpět do říše duchů. Keltové pojímali Halloween zvesela, netruchlili. Chápali smrt jako běžnou přirozenou součást života. 

Dušičky aneb Halloween v Česku

V České republice se Halloween také začal v posledních 20 letech slavit, ale jen částečně. Lidé si například zdobí domy dekoracemi (oblíbené jsou hlavně v podobě vydlabaných dýní), ale vynechávají fázi večera zvanou „trick or treat“. Přitom právě „trick or treat“ je v anglosaských zemích, kde je Halloween nejvíc rozšířen, nejoblíbenější. Jde o to, že děti ve strašidelných kostýmech chodí po své čtvrti a ptají se sousedů, jestli jim dají něco na zub (jinak jim něco provedou).

Hlubší význam než Halloween mají u nás tradiční Dušičky neboli Svátek zesnulých. Ten se slaví den po Slavnosti Všech svatých 2. listopadu. Je to den, kdy se navštěvují hřbitovy. Na rozdíl od Halloweenu to ale moc veselý svátek plný barev není. 

Halloween ve světě

Mrtví se neoslavují jen formou Halloweenu a Dušiček. Například japonští buddhisté mají festival Obon, při kterém posílají papírové lucerny po vodě, tančí tradiční tanec bon-odori a zapalují ohně.

 

Všichni také známe slavný mexický Día de los Muertos, který se slaví po celé Latinské Americe. Symbolem mexického Dne mrtvých se stala smrtka „Catrina“, nazvaná podle kresby známého mexického malíře a karikaturisty José Guadalupe Posady. Oslavy probíhají od večera 31. října. do 2. listopadu. Lidé uklízí hroby svých milovaných a pokládají jim tam jídlo a pití, které měli zesnulí nejradši. Zatímco v jiných zemích jsou lidé na Dušičky smutní, Mexičani ne. Oslavy charakterizují pestrobarevně zdobené kostry a lebky, tanec a veselí. 

 

Další typické aktivity, zvyky a hry

Dalšími aktivitami spojenými s Halloweenem jsou výroba lucerniček z vydlabaných dýní – tzv. jack-o'-lanterns (Jackovy lucerny), navštěvování strašidelných domů, přehlídky nebo party strašidelných masek, poslouchání strašidelné hudby nebo sledování hororových filmů. Podle staré legendy žil Hrozný Jack, který se vyznačoval takovou krutostí a zlou povahou, že ho nechtěli vzít ani v pekle. Proto od těch dob musí Hrozný Jack chodit s vydlabanou tykví a hledat společníka.

Tradičními znaky Halloweenu

Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, kostlivci, sovy atd. Typickými barvami jsou oranžová (symbolizuje podzim) a černá (temnotu a smrt).

Prozkoumejte naši nabídku dekorací a doplňků zde.


Sdílet tento příspěvek



← Starší příspěvek Novější příspěvek →


0 komentářů

Zanechat komentář

Pamatujte, komentáře musí být před zveřejněním schváleny.