Jaká je historie brček?

Zveřejnil dne

Lidstvo užívá brčka od nepaměti. Ostatně je s námi už dlouhé tisíce let a podle znalců stolování patří dokonce mezi nejstarší jídelní náčiní.

Jaká je vůbec historie brček?

Nejstarší důkazy o jejich použití pocházejí ze sumerské hrobky postavené asi 3000 let před naším letopočtem. V té byla nalezena kresba zobrazující dva muže popíjející pivo ze sklenice se slámkou. Ve stejné hrobce byla navíc nalezena luxusní brčka ze zlata a drahých kamenů. Sumerové používali brčka k pití piva, které vařili ve velkých kádích, které byly příliš těžké na to, aby se daly zvedat a obcházet. Seděli tedy na podlaze a společně pili z dlouhých brček.

 

Několik dalších tisíciletí byla používána výhradně brčka z rostlin. Až na konci 19. století došlo ke změně. Američan Marvin Chester Stone jednoho dne popíjel svůj oblíbený koktejl. Stéblo žita, které používal jako brčko, se jako vždy v tekutině rozpadalo, takže se muži do pusy dostávaly kousky obilí, navíc žito dodávalo nápojům jinou chuť.

Stona tehdy napadlo vzít tužku, omotat ji papírem a ten slepit. Brzy začal používat voskovaný papír s vyšší trvanlivostí. Svůj design si nechal patentovat v roce 1888 a dodnes je považován za kmotra brček.

 

O čtyři desetiletí později jeho vynález vylepšil jistý Joseph B. Friedman ze San Franciska. Prý sledoval, jak jeho malá dcerka zápasí s brčkem ponořeným do vysoké sklenice mléčného koktejlu, a tak vymyslel brčko ohebné - strčil do brčka šroub a podél jeho závitů jej omotal dentální nití. Tím vytvořil nám dnes již dobře známé zákruty, takže šlo brčko pohodlně ohnout. Jeho výrobek, patentován v roce 1937, zamířil nejprve do nemocnic, kde se hodil k podávání tekutin pacientům, kteří se nemohli zvednout.

To se slámky stále vyráběly z voskovaného papíru. Od 60. let jej však vytlačil nový materiál, totiž polypropylen, který byl lehký, pevný, odolný vůči tekutinám a šlo jej použít i v potravinářství. V 70. letech už po papírových brčkách nebylo vidu.

Plastová brčka se prosadila do našeho každodenního života a zůstala tam více než 60 let. Tato popularita odsunula papírová brčka na chvíli na vedlejší kolej. Plastová brčka se zdánlivě objevila přes noc, protože růst restaurací rychlého občerstvení vytvořil náhlou poptávku po jednorázových plastech, jako jsou brčka a příbory.

Největším problémem plastových brček je, že všechna plastová brčka, která byla kdy vyrobena, se stále nacházejí někde na naší planetě. Škodí životnímu prostředí, poškozují mořské živočichy a přispívají k rostoucímu množství mikroplastů v našem potravním řetězci.

Zdá se, že Marvin Stone měl v roce 1800 částečně pravdu, když do svých reklam zahrnul slogan, který tvrdil: 

“If you try them [paper straws] once, you will use them always.” 

Po desetiletích, kdy nerozložitelná plastová brčka devastovala naše životní prostředí, se zdá, že se papírová brčka konečně opět dostávají do popředí zájmu.

Papírová brčka opět získávají na popularitě, zejména v době, kdy se v mnoha zemích chystá úplný zákaz plastových brček.

Pokud hledáte kvalitní papírová brčka, tak jste u nás na správném místě!

U nás si vyberete - prozkoumejte naši nabídku papírových brček.


Sdílet tento příspěvek



← Starší příspěvek Novější příspěvek →


0 komentářů

Zanechat komentář

Pamatujte, komentáře musí být před zveřejněním schváleny.