Uspořádejte si piknik v trávě

Zveřejnil dne

Léto ještě nekončí a krásné počasí vysloveně vybízí k výletům do přírody. Co si takhle udělat piknik v přírodě. Je to moderní, je to zábavné a navíc nad dobrým jídlem a v krásné přírodě stmelíte rodinu, dodáte romantický rozměr své lásce nebo si užijete přátel.

Kde se piknik vlastně vzal?

Historie pikniků sahá až do středověku, kdy se pod širým nebem pořádaly velké hostiny s cílem oslavit zvláštní události. Ve středověku se pikniky objevovaly také hlavně během královských honů a byly často zobrazovány v uměleckých dílech.

Středověké pikniky však nebyly tak klidné a neformální jako pikniky, které známe dnes, ale místo toho to byla velkolepá setkání, která někdy mohla trvat několik dní.

Až v 18. století začaly pikniky nabývat uvolněnějšího a společenštějšího aspektu a to ve Francii, kde poprvé zaznělo slovo pique-nique. Jedná se o složeninu dvou slov, přičemž pique znamená výzvu na jídlo a nique označuje věc bez větší hodnoty. Původně se tak říkalo obědu, na který si každý přinesl své vlastní jídlo. Časem se ale pikniky změnily v něco zcela jiného, a to sice v líbivé hodování v trávě, které si v prvopočátcích mohla dopřát pouze smetánka.

Přestože piknikům položili základy Francouzi, velký boom zažily především v Anglii. V 19. století nastal zlatý věk pikniku, který se dokonce dostal i na stránky knih. Literární vyobrazení pikniků tak najdete například v dílech Charlese Dickense.

Piknik po celém světě zpopularizovala až francouzská revoluce. Francouzští aristokraté emigrovali do Anglie, USA, Rakouska a dalších zemí a přivezli si s sebou své tradice včetně piknikování.

Obrovskou popularitu si pikniky vydobyly také v USA, kde například v kuchařkách a v knihách věnovaných péči o domácnost najdeme řadu návodů, jak se správně připravit na pořádání pikniků a také informace, jaké potraviny si má rodina připravit do piknikových košíků, jedná se tedy o zajímavé inovace spojené s rozvojem tohoto druhu stravování.

Věděli jste, že...

Velkou propagátorkou pikniků byla i Magdalena Dobromila Rettigová, která na výletnících ráda zkoušela nové recepty a lahůdky. Proslavila se svými Kunětickými preclíky podle svého originálního receptu.

Piknikový koš s prostíráním, nádobím, jídlem a pitím je britský vynález z 19. století.

Ottův slovník naučný ve svém 19. dílu zná piknik ještě v původním názvu, označeném jako „merenda, k níž si účastníci sami přinášejí jídlo a nápoje“.

V Londýně existovala na začátku 19. století Pic Nic Society – „Pikniková společnost“, kdy povinnost jejích členů nespočívala jen na na předvedení gurmánských kousků, ale také kousků na pobavení ostatních.

 

Jaké doplňky vám nesmí chybět na piknikování?

  • Deka, ta nesmí chybět na žádném pikniku a pro ještě větší komfort můžete piknikové místečko vyladit i polštářky.
  • Piknikový koš, protože je to stylovka.
  • Papírové nádobí a dřevěné příbory vám usnadní spoustu práce.
  • Dřevěné prkénko bude praktickým pomocníkem při přípravě lahodných sýrů.
  • Pití! Určitě nezapomeňte na vodu a dopředu si zjistěte, kdo si dá co k pití. Pokud si budete dělat drinky, tak nezapomeňte na brčka.
  • Co se vám zajisté bude hodit, jsou ubrousky nebo vlhčené ubrousky.
  • Bavlněné utěrky, ubrousky a prostírání, které mohou ladit s ostatním piknikovým vybavením.
  • Nůž - Malý nožík využijete na krájení chleba, ovoce a na mazání.
  • Vývrtku na víno a otvírák na pivo.
  • Cestovní hry - Zabaví děti i dospělé.
  • Chladící taška/box s ledem.
  • Základní koření - sůl, pepř.

 

Naše produkty z piknikového focení:

Papírové nádobí set

Papírové talíře malé

Brčka

Dřevěné příbory

Plechový džbánek

Kovová vintage klícka

Věříme, že s našimi tipy si vyčarujete báječný piknik, který si vychutnáte se svými dětmi, partnerem i přáteli. Není nad to užít si prosluněné odpoledne pod širým nebem doplněné o dobré jídlo a spoustu zábavy se svými nejbližšími!

Dekorativo.cz

 


Sdílet tento příspěvek



← Starší příspěvek Novější příspěvek →


0 komentářů

Zanechat komentář

Pamatujte, komentáře musí být před zveřejněním schváleny.